- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Expoziția “Bucureștii sub ocupație”
Expoziția "Bucureștii sub ocupație (1916-1918)", care își propune să ofere o impresie puternică despre atmosfera celor doi ani de ocupație, aducând în fața vizitatorilor imagini și obiecte autentice, mărturii despre viața cotidiană în Capitala ocupată, se deschide joi, de la ora 18,00, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu.
Între piesele de patrimoniu aduse în fața publicului se numără imagini ale orașului, arme, piese de mobilier de epocă, uniforme militare și costume civile, menite să introducă publicul în atmosfera interioarelor bucureștene, precizează un comunicat al Muzeului Municipiului.
"Costumul generalului Gheorghe Mihail, cu grad de maior în timpul războiului, care s-a remarcat în timpul Bătăliei de la Mărășești, ocupă un loc important în contextul expoziției. Fotografii din albumele soldaților germani, afișe cu ordine ale comandantului armatelor de ocupație, feldmareșalul August von Mackesen, către populația Bucureștiului, ordine de rechiziție prin care se impunea cedarea necondiționată a diferite tipuri de bunuri, dar și bancnote emise în perioada de ocupație întregesc o perspectivă asupra opresiunii și a privațiunilor din timpul războiului", informează sursa citată.
Pentru contextualizarea expoziției va lua cuvântul Georgeta Filitti, istoric, în calitate de invitat special, alături de realizatorii proiectului, muzeografii Maria-Camelia Ene, expert costume și accesorii vestimentare de epocă, și Cezar-Petre Buiumaci.
Totodată, participanții la vernisaj vor putea asista la un moment special de reenactment istoric, cu uniforme și arme de epocă. Memoriile momentelor dramatice ale orașului vor fi, astfel, readuse în prezent.
Expoziția, care este realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București, va putea fi vizitată până la data de 29 octombrie.